Norwegian English German
A- A A+
Julekrybbe

Julehilsen fra Brita og Jürg i Transilvania

Vanligvis pleier vi å gjøre dette arbeidsstykket natt til julaften men det ble der nok ikke tid til i år. Lillejulaften var det korøvelse til første og andre juledag til kl. 20.30. Etterpå var det bare å ta frem støvsugeren og prøve å sjaine sånn noenlunde opp til jul. Og ikke minst pynte det bittelille byggesettkjøpingsjuletreet vårt. Det er faktisk laget av bare (ekte) greiner som sikkert er til overs fra dekorasjoner og lignende, og resultatet ble ikke så verst synes vi.

Julefeiringer er jo svært forskjellig fra land til land og dette er det tredje landet vi får lov til å feire jul i. I Norge ble vi vant med at julefreden senker seg allerede på lillejulaften og så er det stille og rolig til i begynnelsen av januar. Vel, en og annen slåsskamp kan man jo lese om i forbindelse med romjulsfester men den offentlige aktiviteten er heller minimal. Slik er det altså ikke her. Slosskamper er det lite av for rumenere er et yderst fredelig folkeferd. Derfor har også sameksistensen mellom minoritetene vært uten de store konfliktene i århundreder i motsetning til noen av Romanias naboland.

Desember har vært en travel måned med mange konserter og hele to julespill. Det siste fant sted i går på julaftengudstjenesten. Der fikk de minste barna spille krybbefigurer mens de største sang og to konfirmanter leste juleevangeliet på tysk og rumensk. En klassisk modell som er blitt brukt av utallige skoleklasser opp gjennom årene. Dette er det altså tradisjon å gjøre på selve julaften. Da er også kirken med 600 sitteplasser fylt til randen av stolte, fotograferende foreldre.

Da vi forlot kirken i halv ni tida (det var bygd opp en svær scene som måtte demonteres) var det fremdeles full trøkk på Piata mare med salgsboder, radiobiler og karuseller. Tidligere på dagen møtte jeg på en flokk med nisser som brukte motorsykler som fremkomstmiddel.

Vel hjemme skulle vi akkurat gå løs på å lage julemiddagen. Som vi hadde fått vite spises det på julaften ofte grillpølser her i Transilvania; eksklusive grillpølser vel og merke. Vår forgjenger fortalte at på julaften så kom Dumitru (vår mann i
trappeoppgangen) innom for å synge colinde, som betyr julesanger, og da skulle vi også gi ham en pølse. Da Brita hadde rukket å skrelle en halv gulrot kom naboene og inviterte oss på kvelds. Vi var selvfølgelig glade for å slippe å gå igang med middag så vi takket ja. Da vi akkurat skulle til å gå kom Dumitru med sin Colindesang og vi hadde ingen pølser å gi ham. Heldigvis var vi siste stasjon på roden og han kunne fortelle at han var stappmett. Det eneste han ønsket seg var et glass melk. Det fikk han og vi fikk sang, opptil flere ganger.

Et av høydepunktene i desember var selvfølgelig juleoratoriet hvor Elin og svigerdatter Ragnfrid kom ens ærend fra Norge for å være med på. Dette ble filmet og blir i sin helhet sendt i januar. Da kan man klikke seg inn på samme adresse. Her er en link til utdrag: http://www.tvrplus.ro//editie-akzente-400826 Juleoratoriet er fra 5:50 og kommer innimellom andre innslag. Konserten med damekoret og ungdomskoret var også et høydepunkt. Jürg oversatte til tysk "Var inte redd för mörkret" som er kjent for mange damekorsangere. Et annet høydepunkt var julespillet "Durch Nacht und Wind" med barnekoret. Det handler om den blinde og den hinkende som også vil til Betlehem for å se det hellige barnet.

Oppsummert så var det egentlig bare høydepunkter. Om det var juleoratoriet med stort kor, orkester og solister eller et enkelt julespill med små barn så var egentlig alt like viktig. I morra er det 2. Juledagsvesper (det er ingen fridag her) med fremførelse av et Dictum skrevet til nettopp 2. juledag. 3. juledag er en søndag så da er det på han igjen. Vi avslutter året med en orgelmaraton på nyttårssaften fra kl. 19 til ca 23.30. Da overtar en utendørskonsert på plassen ved siden av som har langt flere desibel å rutte med en det relativt kraftfulle Sauerorgelet som faktisk idag fyller 100 år.

Da gjenstår det bare å ønske alle en fortsatt god jul og alt godt i det nye året.

Jürg og Brita
PS: De som ønsker å følge oss ytterligere kan jo klikke seg inn på bloggen vår som man finner på: britafalchleutert.blogspot.com

Utskrift E-post