Norwegian English German
A- A A+
Det første julekortet

Julekortet

Julekorttradisjonen ble skapt av den britiske forretningsmannen Henry Cole i 1843. Cole hadde ikke tid til å skrive brev til alle sine venner og slektninger, og ba kunstneren John Calcott Horsley om å lage et kort for seg. Horsley tegnet en lykkelig familie som spiste julemiddag og verdige trengende som fikk almisser til jul. Teksten var «A Merry Christmas and a Happy New Year to you» (Bildet over). Rundt tusen kort ble trykket, og de ikke Cole trengte selv, solgte trykkeren videre for en ganske stiv pris: en shilling stykket.

Her hjemme, derimot, har vi skrevet julekort i over hundre år. At det først ble vanlig å sende julekort fra rundt 1900, hadde med at det frem til 1883 ikke var tillatt å sende private kort. Det var også i 1883 at den første, norske julekortnissen ble tegnet – av Wilhelm Larsen. Motivene på de eldste kortene i Norge var nasjonalromantiske og hadde alt fra bunader, lefser og norske flagg. Under krigen ble det produsert nissekort med motiv som antydet motstandskamp og misnøye med okkupasjonsmyndighetene.

I dag ser vi også at det å lage julekortene selv er blitt veldig populært igjen. Det er ekstra gøy med et skikkelig, håndskrevet julebrev eller – kort.

(kilde: Wikipedia.no og historieboka.no)

Utskrift E-post