Norwegian English German
A- A A+

Da Sund fikk barnehage

Fra den gang kommunal papirutgave av Flakstadnytt nr. 1-1987 har vi sakset denne artikkelen skrevet av Marit Lund Horseide.

Da det var både barn og skoler rundt i bygdene

Like over nyttår hørte vi at barnehagen i Sund var åpna.

"Kan ikkje vær mulig", tenkt vi – det va jo seinhøstes vi hørt rykta om at de hadde begynt å planlegg – og så fort kan det umulig gå. – Tenkt vi!

Rask telefon til ho Gunn Torill Johnsen i Sund, primus motor bak tiltaket. Joda, så fort hadde det gått. Ho Gunn Torill og medsøstran hennes hadde sannelig trødd til og fått ting unna på rekordtid. Men penga? undres vi – har dokker penga? "Nei, men vi håpe vi får!!!"

Og akkurat der forteller ho Gunn Torill at sosialkontoret er inne i bildet med søknader. Den som intet våger – tenker vi.

"Men utstyr da – og leika tel ungan?" spør vi. "Nåkka har vi skrapa i hop omkring i heiman, nåkka har vi fått ellers og nåkka har vi kjøpt for de kronan vi har fått inn på bingo og kakelotteri."

Der har vi det igjen – bingo og lotteri for å få ting i gang. Det vanlige.

"Men vi mangle stola tel ungan," sei ho Gunn Torill og undre om det kanskje er noen skola som kan lån dem noen små barnestola inntel videre.

Vi får hør at det er 11 unger i Sund barnehage, men fleire blir det nok etterkvert. Vi har fått fødselsstatistikken for Flakstad fra sosialkontoret. Den viser at det pr. 18.9.86 var 28 førskolebarn i Sund/Mølnarodden. Til sammenligning har Fredvang 10, Ramberg/Skjelfjord 43, Nordbygda 43 og Nusfjord 3.

Barnehagen i Sund er den eneste i kommunen som har lørdagsåpent. "Det må vi jo ha fordi det e så mange av mødrene som ægne", sei ho Gunn Torill.

Men problemfritt er det ikkje for den nystifta barnehagen. Foreløpig hold den til huse i skolen, der dem har gratis hus og strøm fra kommunen. Men neste år må den ut derfra fordi skolen sjøl treng meir plass. Målet er eget hus. Tomt har dem - men ikkje penga til å bygg på tomta.

To arbeidsplassa er det blitt i den nye barnehagen. Det er ho Karin Berntzen og ho Nina Markussen som tar seg av ungan, og ein dag for uka har ho Grethe Johansen fra Ramberg barnehage "kontordag" i Sund.

Vi minnes ei gammel vise fra en Lysbøenrevy:

'Vi fer tel Sund – med ba'n og hund – og kjem oss punn'.

Og vesst har dem komme seg punn', de flinke Sundkvinnan.

Men målet må vær: Kommunal drift av barnehagan!

Tekst: Marit Lund Horseide

Utskrift E-post