Norwegian English German
A- A A+

Minkoppdrett i Flakstad

bjønnmyraMinken er et amerikansk rovdyr i mårfamilien, og har Nord-Amerika som sitt naturlige utbredelsesområde. I slutten av 1920-årene kom den til Norge, og til Flakstad ble den innbrakt av Kalmar Krystad. Kalmar dro til Alaska som ungdom, og var bl.a. på laksefiske der. Han fattet interesse for dette pelsdyret som hadde et skinn som var meget populært til kåper og jakker hos kvinnene der borte.

Kalmar etablerte seg i Bjønnmyr i Flakstad som den første minkoppdretter vi kjenner til i kommunen, og mente seg en brukbar levevei i den bransjen. Han agiterte friskt for at folk i området skulle starte med oppdrett, og etter få år krydde det av "farmere" i de fleste bygdene.

Kvantumet av skinn økte, og dette medførte at salgslaget Norske skinnauksjoner AS ble etablert. Etter hvert ble det også utviklet mange fargenyanser i pelsen til minken, fra standard sort pels til flere mutasjoner som pastell og safir. Inntil tretti mutasjoner har gitt mange farger fra hvitt til rødt. Denne næringen hadde sin høyde hos oss gjennom 1950- og 60-årene.

Den første tiden var skinnet forholdsvis godt betalt inntil hetsen fra dyrevernere bredte seg fra Frankrike og ut i verden. Nå er minkfarmene borte, og det ser ut til at pels fra tamrev er blitt mer moteriktig. Minkfarmerne opplevde ofte at dyr kom seg ut av burene og rømte. Også uvær raserte hele minkgårder, og vi husker at farmen til Asleif Stokkvik på Fredvang ble lagt i ruiner en stormdag.

I dag er det heller sjelden vi får øye på mink i naturen som da er villmink og har utspring fra de opprinnelige farmene.
Villminken kan være et problem i vår fauna. Den er en lystmorder som dreper alt småtteri som rører på seg. Hardest går det ut over fugleunger og egg, men siden den også er en svært god svømmer tar den småfisk i bekker og tjern. Ungene, fra tre til sju i kullet, fødes i begynnelsen av mai, og jakt er tillatt i tidsrommet 15. juli til 15. april.

Tekst: Jens A. Gjertsen

Utskrift E-post