Norwegian English German
A- A A+

Misvisende «sagnkart»

Universitetet i Oslo ved Norsk folkeminnesamling har laget et norsk «sagnkart» som lar deg se sagnene fra der du kommer fra. Men geografikunnskapene er det heller dårlig med…

På kartet er det plassert et merke for sagn på kirkestedet Flakstad, for øvrig det eneste i Vest-Lofoten med unntak av Værøy. Men når vi klikker og vil lese sagnet «Finneferd», ja, da viser det seg å være et sagn fra Sørvågen i Moskenes!

I innledningen til kartet heter det at «Her kan du finne både lokale sagn fra ditt eget hjemsted, … eller velge ut et tema for søk som for eksempel sagn om de underjordiske.» For øvrig er sagnene som Norsk folkeminnesamling har publisert bare en liten del av sagnene de har i arkivene. I første omgang er det kun sagn med overnaturlige vesener, men etter hvert vil mer bli bygget ut.

Nå ønsker Universitetet i Oslo innspill fra publikum for å bygge ut kartet. Kartet skal bygges ut i løpet av året. Så lang teller kartet omtrent 1300 ulike sagn, men Universitetet i Oslo håper på flere gjennom innspill fra folk. Her kan du se Sagnkartet.

Et av de mest kjente sagnene i Nord-Norge knytter seg til «Draugen», en skapning som er knyttet til sjø og hav med paralleller til landsdelens innflytelse i havbruket. Man hentet gjerne varsel fra denne skapningen om at noe skulle skje. Andre forteller om at draugen bringer varsler om ulykker og uvær.

Utskrift E-post