Norwegian English German
A- A A+

Østaværet kan slå ut strømnettet

Langvarig østavær, med liten eller ingen nedbør, frakter salt fra havet til strømlinjenettet i Lofoten. Det kan gi strømbrudd.

– Når vi hadde problemer i forrige uke, var det innersia fra Stamsund til Ballstad som ble mest berørt. Det var også noen feil i Flakstad og Moskenes, forteller Siri Sund, kommunikasjons- og kundesjef i Lofotkraft.

Nå er det meldt mer østavær. Det øker risikoen for at Lofoten kan få nye feil og avbrudd i strømnettet. Salting på linjenettet kan skje hvor som helst i hele Lofoten og oppstår altså ved langvarig østavær. Til slutt kan det bli så mye salt på linjenettet at en eller flere brytere slår seg ut på grunn av jordfeil eller kortslutning. Videre kan det oppstå følgefeil andre steder i nettet på grunn av dette, forteller Eirik Storeide, leder operativ drift i Lofotkraft, og han legger til:

Kan bli fri for strøm
– Kundene kan oppleve alt fra å bli fri for strøm, til at det blir kraftig blinking i lyset – og de kan observere lysglimt på strømnettet. Slike lysglimt kan se mer dramatiske ut enn de er, men tips oss gjerne om sånne hendelser uansett. Det kan gi oss verdifull informasjon hvis det oppstår strømbrudd, og bidra til raskere feilretting.

Lofotkraft står midt i en betydelig rehabilitering og utskifting av strømnettet i hele Lofoten. Nye linjer, sjøkabler, kraftigere master og linjer, som skal tåle framtidens ekstremvær, blir nå satt opp vestover fra Kleppstad til Moskenes. Men akkurat salting av linjenettet kan ikke Lofotkraft investere seg bort fra.

– Det eneste som kan hjelpe, er en ordentlig «sørvestramling», med regn som vasker bort saltet fra linjene, forteller Siri Sund.

Det er ikke alltid strømbrudd hos kunder skyldes feil hos Lofotkraft. Derfor understreker Siri Sund at det elektriske anlegget i boligen er kundens eller anleggseierens ansvar.

–Vi i Lofotkraft har bare oversikt over nettet fram til inntaks-sikringen, og kan uansett ikke hjelpe deg som kunden når det gjelder ditt eget el-anlegg. 

Hun kommer med noen tips:
Gjør deg kjent med ditt eget el-anlegg.
Sjekk at egen hovedsikring ikke er slått ut.
Sjekk jordfeilvarsel/jordfeilbryter, og at det ikke er andre sikringer som har slått seg ut.
Hør med naboen, og ta en titt ut og sjekk om de andre i nabolaget har strøm eller ikke. Hvis naboen din har strøm, kan det være feil på ditt eget anlegg.
Sjekk Lofotkrafts kundeapp eller lofotkraft.no om det er planlagte utkoblinger i ditt område.

Værhard region
– Vi bor i en region med mye uvær, vind, snø, ras og salt på linjene. Lofotkraft kan aldri garantere strøm 24/7/365. Derfor må du alltid være forberedt på at strømmen blir borte, sier Sund.
Hun ber derfor folk være forbedret på strømbrudd:
Ha en alternativ varmekilde til elektrisk oppvarming. Ha alltid ekstra gass eller ved.
Hodelykter med batteri eller LED-lykt. Oljelampe lyser bedre og er sikrere enn stearinlys.
Primus eller gass til matlaging.
Er du helt avhengig av strøm, må du selv sørge for å ha reserve forsyning. For eksempel ha aggregat til medisinsk utstyr eller gårdsdrift, avslutter Sund.

Utskrift E-post