Norwegian English German
A- A A+

Send stoff eller tips oss! Kontakt: redaksjon@flakstadnytt.no Tlf. 995 16 132

Turisme og utfordringer i Lofoten

Leserinnlegg av Lars Bakke
Jeg mener at lokale myndigheter kan gjøre mye mer for å regulere turiststrømmen til Lofoten, både Statens vegvesen, kommuner, grunneiere og andre.

For å starte med vegvesenet må de mange rasteplassene forbys som camping- og bobilplasser, med tydelige forbudsskilt og tidsbegrensning på stopp, for eksempel skilt med maks 2 timer. Hver morgen ser jeg nå på Flakstad en halvfull/halvtom Skagen camping, mens "rasteplassen" på Flakstadstranda 200 meter lenger borte er full av bobiler og campingvogner. Hva gjør Statens vegvesen - jo, de settter opp skilt - på 3 språk - der det står "Vi minner om at rasteplassen ikke er ment som overnattingssted." Hva hjelper et slikt skilt når ingen bryr seg, og ingen gidder å håndheve at det ikke skal overnattes der. For campingeieren, som prøver å drive næring av overnatting, må jo dette være et frustrerende syn. Og næringsutvikling vil vi jo ha!

Jeg tror det samme fenomenet kan observeres på de fleste av Statens vegvesens rasteplasser i Lofoten, og de med toalett blir jo da ekstra forlokkende for turistene – gratis camping! Nei, her må vegvesenet skjerpe seg og gjøre jobben sin!

I Fjøsdalen, der det går en sykkesti rundt fjellet, kjører biler og bobiler til og fra og bruker sykkelstien som campingplass! Skiltingen er også her for dårlig, forbudsskilt med undertekst "Kjøring til eiendommene tillatt."

Nylig parkerte jeg 10 døgn på parkeringsplassen på Moskenes fergeleie, fin plass, og endatil gratis parkering i 10 døgn! Vet ikke hvem som eier parkeringsplassen, men dersom det er kommunen, burde de ta seg betalt for parkeringen, vi forventer jo ikke å kunne stå slik parkert i ukesvis - gratis! Også her bør camping forbudt-skilting være tydelig, mens jeg stod der observerte jeg en campingvogn bli parkert og forlatt der.

I min tid som kultursjef i Vestvågøy hadde vi oppsynsmann på Hauklandstranda – han hadde ansvaret for toalettanlegget og bortviste de som parkerte bobilene eller slo opp teltene sine der, nå kan det igjen observeres at stranda brukes som campingplass i stor grad. Når ingen sanksjoner fins blir det fritt fram!

Mitt poeng er at skal vi unngå at turistene blir "en pest og en plage" må vi tørre å regulere tydeligere, og her kan kommuner, vegvesen og grunneiere gjøre mye selv. Det er også fullt mulig å skaffe seg inntekter, ikke bare utgifter, slik vi for eksempel ser på Utakleiv og på Eggum.

Foto: Vegvesenets rasteplass i forgrunnen fylles hver kveld av overnattingsgjester. Skagen camping i bakgrunnen ligger like ved. Foto: KIN